Dutchies in Taipei
Typisch Taiwan
Dit is een rubriek die ik al vanaf het begin wilde maken, maar het kwam er steeds niet van.
Als je in een ander land gaat wonen, in ons geval zelfs op een ander continent, zijn er altijd dingen die anders zijn dan wat je gewend bent in je eigen land. Buiten een andere taal zien dingen er vaak anders uit, hebben de mensen andere gewoonten, hobbies en gelden er soms andere regels.
In het begin kun je je hier enorm over verbazen, om lachen of aan ergeren, maar als je er lang genoeg woont valt het je vaak niet meer op.
En daarom deze rubriek: zodat wij niet vergeten wat er hier anders is, of het nu mooier, stommer, beter, slechter of grappiger is dan in ons kikkerlandje Nederland. Ik noem het ‘typisch Taiwan’, maar het kan ook typisch Aziatisch zijn, of gewoon uitgesproken niet-Nederlands.
Taiwanezen houden van planten
Niet iedereen hier heeft een tuin, dus veel Taiwanezen maken gebruik van de stoep of stuk straat voor hun huis om planten uit te stallen. Het merendeel van de gebouwen en straten hier zijn nou niet bepaald mooi, dus het aangelegde groen knapt de boel gezellig op.
Aftellen bij verkeerslicht
In Taipei zijn veel verkeerslichten, heel veel verkeerslichten. En jammer genoeg staan deze lichten vaak en lang op rood.
Wat dan wel weer fijn is: de meeste verkeerslichten hebben een aftel-display, waarop je kunt zien hoe lang het nog duurt voor het licht weer op groen springt. Voor mij vaak een mooi moment om mijn telefoon - die in een telefoonhouder staat - te checken op nieuwe emails of berichten, of om een nieuwssite te lezen.
Schermpjes aan tafel
Oké, ik weet dat je het in Nederland ook steeds vaker ziet, maar hier in Taiwan valt me echt op hoe vaak mensen met een scherm aan tafel zitten in een café of restaurant. Niet gezellig met elkaar keuvelen tijdens de maaltijd, maar een ieder verdiept in zijn eigen Netflix-serie.
Sold out
In de meeste Taiwanese restaurants en cafés hebben ze Engelstalige menukaarten, of kaarten met foto’s, en zo niet kom je met Google Translate ook heel ver, dus op zich is iets bestellen in Taiwan geen enkel probleem. Alleen, heel vaak gebeurt het dat de gerechten die je aanwijst uitverkocht zijn. In Nederland kan dat na een drukke dag wel eens een keer gebeuren, maar hier is het bijna standaard dat meerdere gerechten en drankjes op de kaart niet op voorraad zijn. Waarom dit zo is? Geen idee, maar het is wel heel opvallend dat het bij de horecagelegenheden die onder Westers management staan vrijwel nooit voorkomt, terwijl het bij de Taiwanese tenten schering en inslag is.
​
Een buitenlands biertje bestellen? De eerste twee die je aanwijst hebben ze niet meer, van de derde hebben ze er nog maar 1 en de vierde staat niet koud. Tja: het went, soort van…
Keuken
Ik wil even voorop stellen dat de keuken die wij in dit huis hebben zwaar gedateerd is. In Nederland hadden wij ons keuken helemaal zelf samengesteld en deze was dan ook ingericht naar onze wensen en smaak. Wel, deze keuken is een tikkeltje anders… Maar laat ik me focussen op de typische verschillen met een Nederlandse keuken.
Koelkast
In Taiwan is het vrijwel onmogelijk om een formaat koelkast te vinden dat onder je aanrecht past. De koelkasten zijn hier vrijwel zonder uitzondering van Amerikaans formaat. Heerlijk: ik heb altijd al een Amerikaanse koelkast willen hebben en nu heb ik er één. Rechts koelkast, links vriezer mét een extra vakje voor ijsklontjes. Erg handig, zeker omdat ik hier over het algemeen groot insla als ik naar een supermarkt ga.
Water
Water drink je in Taipei niet uit de kraan. Het kan wel – je zult er niet ziek van worden – maar er zit een sterke chloorsmaak aan. Daarom drinken wij hier water uit flessen. We hebben een waterdispenser en een contract met een waterbedrijf. Deze komt op afroep de lege waterflessen ophalen en volle waterflessen brengen. Net als de koelkast heel Amerikaans dus.
Er zijn overigens ook mensen die een filter op hun waterkraan zetten, of het kraanwater zuiveren in een Britta waterkan, maar ik ken geen mensen in Taipei die rechtstreeks kraanwater drinken (behalve dan met tandenpoetsen).
Vaatdroger
De meeste Taiwanezen hebben geen vaatwasser. Als je in Taiwan in een huis komt waar een vaatwasser aanwezig is, is de kans groot dat er een expat woont of heeft gewoond. Taiwanezen hebben vaatdrogers. Dat werkt als volgt: ze wassen met de hand af en zetten de natte vaat in de droger. Als je deze aanzet blaast warme lucht de vaat droog.
Powernap
Vrijwel iedere baby en peuter doet overdag dutjes. In Nederland is dit - net als in de meeste westerse landen - afgelopen op het moment dat je 4 jaar wordt en naar de kleuterschool gaat. In Taiwan blijven de meeste Taiwanezen echter middagdutjes doen. Op school, maar ook later op het werk. Het is dan ook heel normaal om hier iemand in een café of restaurant op de tafel te zien hangen om een powernap te doen. Of ze zoeken in een winkel een fijne stoel uit om even in te slapen. Ook gebeurt het vaak op kantoren, waar mensen gewoon even een middagdutje doen over hun bureau.
Huisdier als surrogaatkind
Als buitenlander in Taiwan zijn wij vaak verbaasd om te zien hoe huisdieren hier behandeld worden. Honden mogen vaak niet zelf lopen maar worden rondgereden in een wandelwagen, katten gaan mee in rugzakken, de furry friends krijgen kleding aan en honden krijgen de meest vreemde kapsels aangemeten bij de trimsalon. Ook nemen Taiwanezen regelmatig andere dieren mee op pad. Zo laten ze hun schildpad aan een lijntje uit in het park of ze nemen konijn of eend mee tijdens een uitje.
​
Iemand hier vertelde mij eens dat het voor veel Taiwanezen te duur is om een kind te nemen. Als vervanging van een kind nemen ze vervolgens een huisdier, dat ze behandelen alsof het hun bloedeigen baby is...