top of page
Foto van schrijverMascha

Kinmen Island

Blog 105 - 26-29 april 2021


Eigenlijk zouden we al een tijdje terug naar Kinmen zijn gevlogen, maar de vluchten werden toen vanwege mist gecancelled. Op 26 april volgde de tweede poging, en ditmaal mochten we wel vliegen.


We wilden erg graag een keer een bezoek brengen aan Kinmen vanwege de historie. Even een kort stukje Kinmen-geschiedenis: Toen de Nationalistische partij van Chiang Kai-Shek de Chinese burgeroorlog verloor van de Communistische partij van Mao Zedong, trokken de Nationalisten in 1949 naar Taiwan. Een aantal kleinere eilanden beschouwden de Nationalisten ook als onderdeel van hun Republiek van China. Vanaf de eilanden Matsu en Kinmen, die beiden vlakbij China liggen, hoopte Chiang Kai-Shek het vasteland van China opnieuw in te kunnen nemen, wat uiteraard nooit gebeurde. In oktober 1949 viel Mao Zedong Kinmen aan. Bij deze slag van Guningtou leden de Communisten een enorme nederlaag. Hierna volgden er enorme bombardementen op Kinmen in de winter van 1954-1955 en in augustus 1958. Vanwege deze laatste bombardementen werd de hulp van de VS aan Taiwan hernieuwd. Hierna werd Kinmen 20 (!) jaar lang op de even dagen van de maand door China beschoten - met bommen en pamfletten-, totdat deze beschietingen in 1978 werden beëindigd dankzij diplomatieke inspanningen van de Amerikaanse president Carter richting Volksrepubliek China. Een groot deel van de bezienswaardigheden stamt uit die periode: bunkers vanwaaruit men China kon bespieden en beschieten en vele vele tunnels waar men kon schuilen tijdens de bombardementen.


Een avondwandeling door Jincheng Town:

met onder andere Mofan Street


Mashan Observation Post:

Op deze plek op Kinmen zit je het meest dichtbij China: dit punt ligt 2.100 meter van het Chinese vasteland. Via een lange gang loop je naar een observatiebunker vanwaaruit je het Chinese Xiamen kunt zien.


Beishan Broadcasting Wall:

Deze betonnen muur met 48 speakers werd in de psychologische oorlogsvoering tussen Taiwan en China gebruikt. Elke dag werd hier propaganda afgevuurd op de bewoners van het Chinese vasteland, waarbij het geluid tot wel 25 kilometer verderop reikte. Deze muur werd ook wel de "shouting station" genoemd.


Shishan (Mount Lion) Howitzer Front:

Dit is de enige overgebleven Howitzer-basis op Kinmen die in een tunnel is gebouwd. De Howitzer heeft een grote rol gespeeld in de Tweede Taiwancrisis op 23 augustus 1958, toen China Kinmen aanviel met een grootschalig artilleriebombardement.


De tunnels bij deze basis zijn wijd (gemiddelde hoogte van 4,6 meter en 3,6 meter breedte), zodat ze niet alleen gebruikt konden worden door personeel maar ook voor voertuigen en materialenopslag. De 8-inch Howitzer die er nog staat is een een krachtig wapen met een bereik van wel 17 kilometer, sterk genoeg om een klein dorpje te kunnen verwoesten.


Er worden dagelijks demonstraties gegeven met deze Howitzer, maar onze timing was dusdanig dat we deze net misten.


Nanshan Path:


Beishan Old-Western Style house met de Deyue Toren:


Koxinga Shrine:

Deze Chinese krijgsheer is niet zo populair bij de Nederlanders omdat hij in 1661 de Nederlanders in Taiwan (destijds Formosa) wist te verslaan.


Zhaishan Tunnel:

Deze tunnel is in 1961-1966 gebouwd om schepen te verbergen en om veilig en uit het zicht van de vijand te kunnen laden en lossen. De tunnel is in een U-vorm gebouwd (zodat schepen er makkelijk in en uit konden varen, en heeft plek voor 42 schepen.


August 23 Artillery Battle Museum:


Jiangongyu Islet:

Alleen bij eb kun je vanaf de kant naar dit eilandje lopen. Onderweg loop je langs het kunstwerk "Oystermen", aan weerszijden van het pad en rond het eiland zie je de oesterbanken.


Jincheng Civil Defense tunnel:

En hier gingen we ondergronds. Heel apart: je loopt het busstation in, neemt de trap naar de eerste verdieping (ofwel second floor zoals ze hier op z'n Amerikaans zeggen), en vervolgens daal je af naar een tunnelstelsel dat onder grote delen van het stadje (Jincheng Town) loopt. Na ... km lopen kom je uit aan de rand van het stadje.

Op de eerste foto zie je een overzicht van alle tunnels op Kinmen, op de tweede foto zie je de route die we hebben gelopen: een blauwe lijn die overgaat in een groene. En op de laatste foto de uitgang van de tunnel. Blij dat we er waren want bijna op het einde kwam Loek nog onder stroom te staan...


Kinmen militair hoofdwartier van de Qing-dynastie:

Militair hoofdkwartier in het centrum van Jincheng Town. De gebouwen komen op mijn foto's niet zo goed uit de verf omdat het enorm hard regende, de hele dag al en we waren kletsnat en wilden het liefst terug naar het hotel om op te drogen...


Ik heb al een aantal keren gelezen, dat je op Kinmen meer dan waar dan ook de spanningen tussen China en Taiwan kunt voelen. Eerlijk gezegd kregen wij dat gevoel totaal niet. Er zijn wel een aantal gedeeltes op het eiland waar je als toerist, en zeker als buitenlandse toerist, niet mag komen, maar nergens voelden wij een (militaire) dreiging. Bovendien: alle lokaties die decennia lang strategische bolwerken waren om China te bespioneren, te bestoken met propaganda en kanonnen op af te vuren, zijn nu toeristische trekpleisters zonder enige militaire aanwezigheid. Ik zal niet beweren dat er geen spanningen zijn tussen China en Taiwan, maar op Kinmen - althans op de plekken die wij bezocht hebben - zijn ze ver te zoeken, en gelukkig maar!



48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page